E-sports: ook een fiscale sport?
E-sport zit de laatste jaren in de lift: steeds meer jongeren ambiëren om van gamen hun beroep te maken en kunnen hiertoe zelfs een professionele opleiding volgen. Voor de allerbesten valt er dan ook een smak geld te verdienen op grote toernooien en met het streamen op online kanalen. Maar zijn deze e-sporters ook écht sportbeoefenaars en hoe worden zij behandeld op fiscaal vlak?
De definitie van een e-sporter
In België kunnen sportbeoefenaars genieten van zowel sociale als fiscale voordelen. Er was enige tijd onduidelijkheid omtrent de vraag of e-sporters in aanmerking komen voor ditzelfde statuut. Zij spelen namelijk computerspellen op professioneel niveau vanuit een bureaustoel, waardoor de gelijkstelling met een fysieke sportprestatie minder evident lijkt.
Na enige periode van onzekerheid, heeft de minister van Financiën nu bevestigd dat e-sporters beschouwd dienen te worden als sportbeoefenaars. De definitie van een sportbeoefenaar volgens het OESO-Model gaat immers verder dan de klassieke definitie van sport, die vooral focust op het fysieke en atletische karakter van de inspanning.
Door deze interpretatie van de minister zullen e-sporters de belastingregel uit artikel 17 van het OESO-Model kunnen toepassen, wat inhoudt dat activiteiten die worden uitgeoefend in België hier belast zullen worden, terwijl prestaties geleverd in het buitenland (zoals een toernooi dat prijzengelden oplevert) in de regel daar getaxeerd worden.
Vrijstelling bedrijfsvoorheffing
Als concreet gevolg hiervan zullen de lonen van Belgische sporters die in dienst zijn van een Belgische club een 80%-vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing kunnen genieten.
Deze optie bestaat ook voor een niet-inwonende e-sporter van zodra deze minstens 30 dagen prestaties heeft geleverd in België. Wanneer buitenlandse e-sporters echter minder dan 30 dagen actief zijn in België, dragen zij een bevrijdende bedrijfsvoorheffing van 18% af.
Niets dan voordelen lijkt het dus, maar het is uiteraard wel van belang om grondig geïnformeerd te zijn over de fiscale voorwaarden om deze en andere gunstregels als professionele e-sporter effectief te kunnen genieten.
In een virtuele wereld waar afwisselend binnen- en buitenlandse toernooien worden gespeeld is het voor de e-sporter namelijk cruciaal om zich te kunnen focussen op wat echt telt: winnen.
HEEFT U VRAGEN OF WENST U BIJKOMENDE INFORMATIE?
Neem dan contact met mij op via onderstaand contactformulier.