Het fiscaal statuut van de voetbalsector
Om te kunnen wedijveren met buitenlandse clubs én om talent van eigen bodem te laten doorbreken in België, zijn er doorheen de tijd verscheidene fiscale en sociale voordelen gecreëerd waarvan voetballers en hun clubs kunnen genieten. Sinds de operatie “Propere Handen” gaan er echter meer en meer stemmen op om te snoeien in deze voordelen. Sinds 2019 proberen verscheidene politici wetswijzigingen door te voeren, maar tot op heden blijven deze nog steeds in de pijplijn zitten.
Voetbalclubs en spelers zijn zelf niet steeds op de hoogte van de specifieke rechtsregels en de mogelijke toekomstige wetswijzigingen, waardoor deze vaak beroep doen op een fiscaal raadgever. Het is dan ook zaak om goed op de hoogte te zijn van de regelgeving. We belichten hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten bij het verzorgen van de fiscale zaken van de voetballer of voetbalclub:
De niet-betaalde versus de betaalde voetballer
Dit statuut brengt bepaalde fiscale voordelen met zich mee. Zo kunnen deze voetballers hun gespaard aanvullend pensioen al laten uitbetalen van zodra zij 35 jaar oud zijn en ze definitief een punt achter hun carrière zetten. Het stelsel ligt wel onder vuur: er werd reeds een wetsvoorstel ingediend dat dit systeem wil afschaffen en de pensioenleeftijd van sporters laat gelijkstellen met dat van werknemers.
Ook amateurvoetballers kunnen rekenen op een fiscaal gunstige behandeling. De bezoldigingen van “jonge sportbeoefenaars” tussen 16 en 26 jaar oud worden onderworpen aan een verlaagd tarief van 16,5% op de eerste 20.360 euro bruto.
De beroepsinkomsten van oudere sportbeoefenaars worden tot hetzelfde bedrag aan een vast tarief van 33% getaxeerd. Deze ouderen dienen wel aan een bijkomende voorwaarde te voldoen, zij dienen immers méér inkomsten te halen uit een andere beroepsactiviteit dan uit de sportieve prestaties.
Het is belangrijk dit verschil indachtig te houden, aangezien de aard van het inkomen (zoals winstpremies, tekengelden, sponsorinkomsten) kan verschillen per individuele situatie.
Het buitenlandse aspect
De fiscale complexiteit wordt wat groter van zodra een buitenlandse speler sportieve prestaties levert in België, of wanner een Belgische speler zich aansluit bij een buitenlandse club.
Van zodra een buitenlandse speler meer dan 30 dagen per jaar actief is in ons land, dient deze in een aangifte van niet-inwoners te voorzien. Indien er minder dan 30 dagen in België worden gepresteerd, zoals tijdens Europese toernooien, zal een bevrijdende bedrijfsvoorheffing van 18% volstaan.
Indien een Belgische speler actief wordt in een buitenlandse voetbalcompetitie zal uitgemaakt dienen te worden welk land heffingsbevoegd is op basis van dubbelbelastingverdragen. De basisregel – volgens het OESO-Modelverdrag – houdt in dat het land waarin de sportieve prestatie geleverd wordt, de inkomsten zal belasten. Verscheidene (Europese) staten hebben een afwijkende regelingen voorzien, hierdoor is het essentieel om de onderlinge verdragen na te gaan.
De voetbalclub
Heel wat (niet-professionele) voetbalclubs zijn actief onder de vorm van een vzw. De winst die dergelijke vzw’s maken gaat integraal naar het werkbudget van de club. Deze winst mag afkomstig zijn uit economische activiteiten, die weliswaar bijkomstig dienen te zijn.Klassieke voorbeelden zijn: het jaarlijkse eetfestijn, een wafelverkoop, een fuif etc. Indien de activiteiten niet louter bijkomstig zijn, bijvoorbeeld omdat het terugkerende activiteiten zijn, dan zal de vzw belast worden in de minder voordelige vennootschapsbelasting.
Ook voor het btw-statuut is dit van belang: is bijvoorbeeld het wekelijks openhouden van de cafetaria voor de lokale voetbalclubs onderworpen aan de btw? In de praktijk blijken de gestelde criteria voor een vrijstelling vaak te streng voor de clubs in België, waardoor deze zich desgevallend voor btw-doeleinden moeten registreren.
Onder meer het voeren van reclame en de ontvangst van toeschouwers en sponsors in business-seats maken eveneens het onderwerp uit van speciale btw-regelingen.
Complexe wetgeving
Het fiscaal statuut van zowel amateur- als professionele voetballers is vervat in specifieke wetgeving, die zeer verspreid en complex is opgesteld.
Op veel gebieden kan een gunstige regeling bekomen worden, o.a. op vlak van bedrijfsvoorheffing, belastingtarieven, vrijstellingen, RSZ-bijdragen… indien tijdig aan de nodige voorwaarden is voldaan.
Om over te gaan tot een fiscale optimalisatie voor zowel de voetballer als voetbalclub, en om tijdig te kunnen inspelen op wetswijzigingen, is een correcte juridische bijstand onontbeerlijk.
HEEFT U VRAGEN OF WENST U BIJKOMENDE INFORMATIE?
Neem dan contact met mij op via onderstaand contactformulier.