Webinar ‘Auteursrechten: het nieuwe fiscaal regime vanaf 1 januari 2023’
Auteursrechten: het nieuwe fiscaal regime vanaf 1 januari 2023
Op 1 januari 2023 verandert het fiscaal gunstregime van de auteursrechten: het op 24 november 2022 ingediend ontwerp van programmawet maakt immers een einde aan het huidige fiscaal interessante regime. Vanaf 1 januari 2023 zullen minder soorten werk in aanmerking komen én wie reeds gebruik maakt van dit gunstregime zal vaak minder inkomsten als auteursrechten kunnen innen. Dit alles roept heel wat vragen op en zal veel partijen dwingen om hun huidige manier van vergoeden grondig te herbekijken.
Mr. Mehdi Zagheden en Mr. Joris Deene geven tekst en uitleg bij deze ingrijpende wijzigingen.
Op 1 januari 2023 verandert het fiscaal gunstregime van de auteursrechten: het op 24 november 2022 ingediend ontwerp van programmawet maakt immers een einde aan het huidige fiscaal interessante regime.
Vanaf 1 januari 2023 zullen minder soorten werk in aanmerking komen én wie reeds gebruik maakt van dit gunstregime zal vaak minder inkomsten als auteursrechten kunnen innen.
Het fiscaal gunstregime zal enkel nog van toepassing zijn voor “werk van kunst” en “letterkunde” of “prestaties van uitvoerende kunstenaars”. “Letterkunde” zal niet beperkt worden tot literatuur, ook educatieve, wetenschappelijke of vulgariserende werken zouden hieronder vallen. Op heden is het onduidelijk of de IT-sector nog van de gunstregeling zal kunnen genieten.
Als men in de toekomst aanspraak wenst te maken op het auteursregime zal men ofwel in het bezit moeten zijn van een kunstwerkattest ofwel, bij gebrek aan dergelijk attest, zal men het werk aan het publiek moeten mededelen voor openbare uitvoering, opvoering of voor reproductie.
Het kunstwerkattest zal het reeds bestaande kunstenaarsstatuut vervangen en de desbetreffende kunstwerker een volledige sociale bescherming geven voor vijf jaar. Deze verstrengde regeling zal een grote impact hebben op tal van samenwerkingsverbanden. Niet alleen consultants, marketeers, architecten en IT’ers dreigen in de toekomst uit de boot te vallen, ook schrijvers van publicaties zullen de originaliteit van hun werk moeten aantonen.
Naast de huidige begrenzing van hoeveel inkomsten uit auteursrechten van het gunstregime genieten komt er tevens een dubbel plafond. Enerzijds zal de verhouding tussen de vergoeding voor auteursrechten en de totale vergoeding niet meer dan 30 procent mogen bedragen. Anderzijds zal het jaarplafond voortaan afgeEvaluatiet worden aan het gemiddelde inkomen uit auteursrechten van de vorige vier jaar.
Dit alles roept heel wat vragen op en zal veel partijen dwingen om hun huidige manier van vergoeden grondig te herbekijken.
U kan deze opleiding live volgen of achteraf bekijken, in beide gevallen ontvangt u een vormingsattest.
DATUM EN UUR
- Donderdag 26 januari 2023
- 15u – 17u
DOCENTEN
- Mr. Mehdi Zagheden, advocaat-vennoot Everest
- Mr. Joris Deene, advocaat-vennoot Everest
PROGRAMMA
Vernauwd toepassingsgebied
- Welke prestaties zullen nog onder het gunstregime vallen?
- Wie zal er nog gebruik van kunnen maken?
- Aan welke formele en materiële voorwaarden zal moeten worden voldaan?
- Welke regeling wordt voorzien voor de IT-sector?
Fiscale behandeling
- Wat houdt de invoering van het dubbel plafond precies in?
- Welke maximumgrenzen, tarieven en kostenforfaits zullen van toepassing zijn?
- Wat met sociale bijdragen en btw op de vergoedingen?
- Welke aangiftes zullen moeten worden gedaan?
- Hoe gaat de fiscus tewerk bij (retroactieve) controles?
Overgangsregime
- Hoe werkt het overgangsregime en wie valt hieronder?
DOELGROEP
- advocaten, magistraten, bedrijfsjuristen
- personeelsverantwoordelijken
- financiële en algemene directies met goede vooropleiding
- accountants, belastingconsulenten, bedrijfsrevisoren, fiscalisten
HEEFT U VRAGEN OF WENST U BIJKOMENDE INFORMATIE?
Neem dan contact met mij op via onderstaand contactformulier.