Bitcoin als belegging voor bedrijven: een strategisch keuze of zuivere speculatie?

Wereldwijd overwegen steeds meer bedrijven Bitcoin als een strategische aanvulling van hun cashreserves. De onrustige geopolitieke situatie en de vrees voor inflatie zetten bedrijven ertoe aan om Bitcoin te omarmen als een manier om hun financiële positie te versterkenNiet enkel grote bedrijven zoals Tesla en MicroStrategy die actief zijn in de crypto-industrie hebben hun balans gevuld met Bitcoin, ook kleinere bedrijven lijken stillaan dat voorbeeld te volgen. Terwijl de interesse in België eerder beperkt is, blijkt uit onderzoek van de Tijd dat er tekenen zijn dat bedrijven langzaamaan ook hier een omzetting van hun cashreserves in crypto-activa overwegen.
Waarom kiezen bedrijven voor Bitcoin?
De voornaamste redenen waarom bedrijven Bitcoin in hun strategische portefeuille opnemen, lijken bescherming tegen inflatie, het behoud van waarde en het potentieel van aanzienlijke rendementen. De afgelopen jaren, met name tijdens de COVID-19-pandemie, hebben centrale banken wereldwijd massaal geld gecreëerd. Dit heeft ondernemingen klaarblijkelijk doen twijfelen aan de waarde van traditionele activa zoals contant geld en staatsobligaties. Bitcoin, dat gekenmerkt wordt door een schaars en deflatoire karakter, wordt dan ook door voorstanders vooruitgeschoven als een veilige haven tegen inflatie en geopolitieke instabiliteit.
Een prominent voorbeeld is MicroStrategy, een bedrijf uit Virginia (VS) dat Bitcoin als primaire reserve- heeft aangenomen. Het bedrijf heeft momenteel meer dan 528.185 BTC in reserve. MicroStrategy’s CEO, Michael Saylor, is een van de grootste voorstanders van Bitcoin als strategische keuze.
Tesla, het alombekende elektrische voertuigbedrijf heeft eveneens Bitcoin in zijn beleggingsportefeuille opgenomen. Tesla investeerde $1,5 miljard in Bitcoin in 2021 en verkocht later 10% van zijn Bitcoin-bezit. Momenteel zou het bedrijf nog 10.000 bitcoins onder zich houden.
Hoe staan Belgische bedrijven tegenover crypto?
In België is de acceptatie van Bitcoin door bedrijven beperkt. Hoewel Belgische bedrijven de vrijheid hebben om hun liquide middelen te beleggen naar keuze, wordt crypto volgens een onderzoek uit De Tijd beschouwd als een administratieve last. Cryptobrokerplatforms zijn vaak niet ontworpen om bedrijfsaccounts te ondersteunen, wat de aankoop van Bitcoin bemoeilijkt. Bovendien kunnen de hoge minimumdrempels die kunnen oplopen tot een investeringsbedrag van 100.000 EUR en de lange wachttijden om een corporate account te openen ontmoedigend werken.
Desondanks neemt de interesse wel toe, dit voornamelijk bij ondernemers die reeds cryptoactiva aanhouden in hun persoonlijke portefeuille.
Fiscale en boekhoudkundige aspecten
In België worden Bitcoin en andere crypto boekhoudkundig geboekt als financiële vordering. De aanschafwaarde wordt bepaald op basis van de aankoopprijs (+transactiefee). Tijdelijke koersdalingen wordt geboekt als minderwaarde, maar hebben geen fiscale impact. Koersstijgigen worden niet onmiddellijk in de balans opgenomen ten gevolge van het voorzichtigheidsprincipe.
Pas bij verkoop is er sprake van een belastbare gerealiseerde winst, waarna deze onderworpen wordt aan het tarief van de vennootschapsbelasting (20 of 25%). Deze belastingdruk maakt het op zich voor bedrijven minder interessant om in cryptoactiva te investeren dan voor privépersonen. Privépersonen worden – op heden – niet belast op hun meerwaarden wanneer zij een buy-and-hold strategie hanteren. In deze dient evenwel gewezen te worden op de solidariteitsbijdrage van 10% die de regering De Wever voornemens is te heffen op financiële activa.
Belgische bedrijven kunnen in tegenstelling tot Amerikaanse bedrijven hun crypto niet gebruiken als onderpand voor leningen. Belgische banken beschouwen deze vaak als oninbare activa, waardoor bedrijven die Bitcoin in hun balans opnemen minder flexibiliteit hebben als het gaat om het verkrijgen van krediet.
Toekomstige outlook voor Belgische bedrijven
Kan Bitcoin beschouwd worden als een strategisch actief of is het simpelweg een speculatieve investering? Volgens sommige experts is het belangrijk om de investering in crypto beperkt te houden, dit wegens de volatiliteit die de cryptomarkt kenmerkt.
Hoewel Bitcoin gepaard gaat met onzekerheden en uitdagingen, zien veel bedrijven het als een aantrekkelijke manier om hun financiële reserves te beschermen tegen inflatie en wereldwijde economische onzekerheid. Uiteraard is het essentieel dat bedrijven de juridische en boekhoudkundige gevolgen goed begrijpen voordat ze besluiten cryptovaluta aan hun balans toe te voegen.
Heeft u vragen omtrent het aanhouden van Bitcoin binnen het vermogen van uw onderneming of heeft u de stap tot investeren reeds gezet en heeft u bijkomende juridische begeleiding nodig? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen!
HEEFT U VRAGEN OF WENST U BIJKOMENDE INFORMATIE?
Neem dan contact met mij op via onderstaand contactformulier.